Müze kuruluşundan bu yana her yıl gerçekleştirdiğimiz 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sergisi bu yıl da devam ediyor. 8 Mart Çarşamba günü saat 17.00’da açılışını gerçekleştireceğimiz ve 19 değerli sanatçının yer aldığı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Karma Sergisi’ni 28 Mart Salı gününe kadar ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.
(Sergilenen eserlerin detaylı bilgileri aşağıda yer almaktadır.)
KATILIMCILAR
1.Ali Muhammet Bayraktaroğlu 11. Candan Önay
2.Ayhan Çetin 12. Kerem İşcanoğlu
3. Baybora Temel 13. Kübra Yıldız
4.Berrin Bayraktaroğlu 14. Mehtap Kodaman
5.Burak Yıldırım 15. Melihat Tüzün
6.Ceren Baykan 16. Mustafa Haykır
7. Deniz Bayav 17.Salim Başyiğit
8. Ercan Yılmaz 18. Ş. Gürkan Uzunköprü
9. Fırat Uysal 19.Zerrin Pehlivan
10. Figen Girgin
1.Ali Muhammet Bayraktaroğlu
“İsimsiz”
Polatoid Transfer
25×35 (Çerçeveli)
2.Ayhan Çetin
“Şiddete hayır”
Tuval Üzeri Yağlı Boya
4 adet 50 x 35 cm
2011
2011 de kadına şiddetin son bulması umuduyla yapmış olduğum bu seride, kani ve şiddeti temsil eden kırmızı fon üstüne şiddete maruz kalmış kadın portrelerini resmettim.
Not: 2011 den bu yana ayni kaygı devam etmekte…
3. Baybora Temel
“Beyaz Yaka” Tuval Üzerine Yağlı Boya- 18×24 cm
4.Berrin Bayraktaroğlu
“Emekçi Kadın”
Boyut: 50cmx70cm
Teknik: Dijital Renkli Fotoğraf
5.Burak Yıldırım
Eser İsmi: “Deprem”
Malzemesi: Seramik
Tekniği: Seramik Tornası ve Serbest Şekillendirme
Ölçüleri: 18 x 18 x 33cm
Eser Açıklaması: Kadın ile Çocukları… ve depremde “Anne”sini kaybetmiş bir Çocuk…
6.Ceren Baykan
Eser İsmi: Gaia
Malzemesi: Kağıt üzerinde kuru çiçek
Tekniği: Karışık teknik Serbest el rapidografi çizim
Ölçüleri: 15 x 20 cm
Eser Açıklaması: Toprak ana, kadının eseri…
7. Deniz Bayav
“Bir Zamanlar”
Tuval Üzerine Akrilik ve Yağlı Boya
70×100 cm
2014
8. Ercan Yılmaz
“ADSIZ”, Döküm No: 5/6, 1994-2022, Bronz, 27,5x37x25cm
“ANNE VE ÇOCUK”, Döküm No:3/6, 2006-2022, Bronz, 32,5×31,5×28,5cm.
9. Fırat Uysal
Kadın, 30×24,
Pleksiglas Üzeri Kuru Kazıma Tekniği ve Suluboya
2019
Kadınlar hayatın her alanında sürekli daralan duvarlarla savaşmak zorunda kalıyorlar. Fırsat eşitliğine sahip olamamak, mobbing, duygusal ve fiziksel şiddet, aile ve iş arasında denge oturtmaya çalışmak gibi birçok engelle baş etmek durumunda. Ataerkil toplumda zaten hakları olan alanı sürekli olarak kendilerine açmaya çalışan kadınlarımıza ithaf ediyorum eserimi. Mustafa Kemal Atatürk’ün de söylediği gibi kadınlarımız omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıktır. Çünkü “Dünyada her şey kadının eseridir.”
10. Figen Girgin
“Bekleyiş II”
Tarih: 2020
Teknik: Tuval üzerine yağlıboya
Ölçü: 70×50 cm
Eser Açıklaması: Çocuğun duruşu ve boşluğa bakışına eşlik eden mavi ve tonlarındaki renk kullanımı eserdeki hüzün havasını güçlendirmektedir. Bekleyiş serisinin bu ikinci çalışmasında, umutsuzluk ve hüzün duyguları çocuk saflığı ile birleştirilmiştir.
11. H. Candan Önay
Eser İsmi: Bağ
Malzemesi: Çuval Bezi Üzerine
Tekniği: Akrilik Boya
Ölçüleri: 70 x 90 cm
Eser Açıklaması: Anne ve Çocuk arasındaki sevgi bağı
12. Kerem İşcanoğlu
“Yaşlı adamla genç kadının;nişanı”
Tuval Üzerine Yağlı Boya
175×110 cm
13. Kübra Yıldız
Güneşli
30×40 cm
Gravür
2022
Romantik sanatçıların doğaya bakış açıları ve onları ele alış biçimlerinde doğa, gerçeğin yansımasından ziyade, sanatçının ruhunda yeniden anlam bulan, bazen bir kaçış, bazen de duygularının bir yansımasıdır. Alman Romantiklerinden Friedrich Schelling’e göre doğa, insan ruhundan ayrı tutulamaz ve aralarında güçlü bir bağ vardır. İnsan ruhunu aydınlatan şey ile doğadaki gizemli ruh birbirini var ederek tamamlamaktadır. İnsanı doğadan ayrı düşünmek, doğayı da insandan ayrı düşünmek olanaksızdır.
Francis Bacon’a göre, insanın amacı ve mutluluğu, doğaya egemen olmasıyla ilişkilidir. Çünkü doğaya egemen olmak onun yasalarını bilmek demektir. Bu ise insanı doğa karşısında özgür yapar. Bu nedenle yapılması gereken, doğanın bilgisini edinerek onu kontrol altına almak ve onu insanın daha iyi ve mutlu yaşaması için değiştirmektir.
“Güneşli” adlı bu çalışmayı oluştururken insanın doğada kendisine yer açma ve doğada bulunma çabasını ele aldım. Onun hem doğayı tahrip ederek içine yerleşip daha sonra ondan vazgeçemeyip tekrar bulunduğu alana bitkiler, bahçeler, merdivenler, çitler yaparak geri dönmek istemesini resimliyorum. İnsanın doğaya dönme isteğindeki farklı yaşam alanlarına yer vermekteyim. Yer açma işini çevremde ve ailemde gözlemlediklerimden yola çıkarak oluşturdum. Doğanın yüceliği ile kutsallığını ve kaybolan doğa özlemini de resimlemiş oldum. Bir nevi insanın doğayla kurduğu ilişkiye yön veren etmenleri inceleyerek yer vermeye çalışmaktayım.
14. Mehtap Kodaman
Aile 1 Aile
30×30 cm 30×30 cm
2012 2012
Tuval Üzerine Akrilik Boya
Aile 1 ve 2 de kavramsal dünya ve maddi dünyanın iç içe olduğu bir kuantum dünyası ile karşı karşıyayız. Aile temasını içeren figürlerin oluşturduğu erkek kadın ve çocuk üçlemesini Rumi hareketlerle Higgs alanları çevreliyor başlangıçta düşünce halinde bulunan bu küçük evren – çünkü insan mikro kozmostur- maneviyatın şekil bulmasıyla maddi alana çıkıyor ve “Ete kemiğe büründüm Yunus diye göründüm’ düsturuyla hayat buluyor. Ailedeki kişilerin birbiriyle yakın ilişki, sevgi bütünlük ortak amaç ve paydalar neticesinde bir araya gelmesi tıpkı atom çekirdeğinden maddi dünyayı oluşturan elementler gibi toplumun da yapı taşını oluşturuyor. Sevgi ve aile ortamını yansıtan sıcak renkler kullanılmış, ailenin birbirini koruması vurgulanmıştır.
15. Melihat Tüzün
MELİHAT TÜZÜN
“Belkıs Mustafa”
Baskı 1/5
2022
16. Mustafa Haykır
“Leda ve Şempanze ”
80×80 cm
Tuval Üzerine Akrilik Boya
2023
Leda ve Şempanze
“Leda ve Kuğu” teması ile “Şempanze-Ötekiler” temasının bir kaynaşması olarak oluşan bu eser, yoğun iki temanın anlamını barındırmaktadır. Bir yandan “Leda ve Kuğu”da Leda’nın kolektif bilinç dışına yönelik kadınsal algısı ve imajı, öte yandan şempanze gibi maskülen ve hayvan-insan imajının kaynaştığı; William Butler Yeats’ın Leda ve Kuğu şiirindeki erkeği tanımlamasına benzer bir imajın yoğunlaştığı bir imge; Kuğu gibi zarif bir imgenin yerini almasıyla tezatlık güçlenmekte ve yoğunluk artmaktadır. Kadın ve Erkek arasındaki tezatlığı iyice pekiştiren bir eser aynı zamanda diyalektik birliğin paradoksal teşhiridir.
17.Salim Başyiğit
Tuval Üzerine Yağlı Boya
20×20 cm
2015-2015
18. Ş. Gürkan Uzunköprü
Eser İsmi: “Umutsuz bakış”
Malzemesi: Duralit
Tekniği: Duralit Üzerine Yağlı Boya
Ölçüleri: 50 x 70cm
Eser Açıklaması: Güzel günler planlamışlardı belki de…hayata umutla bakacağı, beklentilerinin olacağı. Ama sonuçta, bu umutsuzluk da getirir bazen beklenmedik anda.
19.Zerrin Pehlivan
“Hayata Karşı Duruşun Böyle Olsun”
Tuval Üzerine Akrilik Boya
80×60 cm
2021