ANLATIM ARACI OLARAK ÇİZGİ
Resmin Pictural bir elemanı olarak çizgi, grafiksel bir öğedir. Çizgi ile ifade aracı olarak hem nesnel gerçekçi bir betimleme hem de subliminal mesajlarda içeren sembolik ve fantastik biçimlerle formu şekillendirerek, resim sanatında öncelikli bir yere sahiptir. Figüratif resimden Non figüratif resme, tasvirden soyutlamaya ve soyuta dair, geniş bir yelpaze içinde çizgiyi, formu biçimlendirirken edilgen, salt çizginin kendisini görmek açısından etken konumda, üslupsal olarak çizgi ve çizi resimde, akademik ve artistik aşamada, kendine özgü serüvenini plastik açıdan görebilmektir. J.A.Dominique INGER’ın “Desen resmin namusudur” ifadesi ile, çizginin nedenli önemli bir unsur olduğunun altını çizmektedir. Çizgi başlı başına bir anlatım aracıdır. Desenin sadece boya resmin bir ön çalışması (Eskiz)değil, başlı başına bir yapıt niteliğinde olduğunun da ayırdında ve bilinciyle…
YARIŞMA ŞARTNAMESİ
I – AMAÇ
Lisans ve Lisansüstü öğrencilerine açık I. Mehmet Enis ŞENSEVER Desen Yarışmasının amacı, akademik eğitimin getirdiği kazanımlarla en temel, birincil ifade aracı olarak çizgi ve çizginin gücüne dayanarak, farklı eğilimlerin ve disiplinlerin ortaya çıkmasında “Anlatım aracı olarak çizgi” temalı yarışma, hem teşvik hem de kişisel gelişimlerin desteklenmesi ve katkısı bağlamında, en iyi nitelikte örneklerin seçilerek Türkiye sanatına aydınlık yüzlerin kazandırılmasıdır. Türk resim sanatına, dünü ve bugünü değerlendirerek çağdaş bir bakış açısıyla yarınlara dair özgün isimlerin ortaya çıkmasını sağlamaktır.
II – SEÇİCİ KURUL
Seçici Kurul Başkanı: Prof. Dr. Erol BULUT
Seçici Kurul Üyeleri:
Prof. Melihat TÜZÜN
Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı
Prof.Dr. Erol BULUT
Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü
Prof.Dr. Ümran BULUT
Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar EğitimiBölümü
Doç.Dr. Aylin BEYOĞLU
Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanı
M. Enis ŞENSEVER
Yüksek Ressam
III- ÖDÜLLER
1) Yarışma sonucu dereceye giren 3 kişiye 2.000 TL değerinde başarı ödülü 3. kişiye 1.000 TL değerinde mansiyon olmak üzere 6 ödül verilecektir.
2) Yarışma sonucu, ödüle ve mansiyon alanlarla sergilenmeye değer görülen yapıtlar birer sertifika ile belgelenecektir.
3) Ödül alan ve sergilemeye değer görülen tüm yapıtlar, renkli bir katalogda derlenecektir. Sergilenen eser, eserin sahibinin adı, doğum yeri, okuduğu okullar, eğitim düzeyi ile eserin adı katalogda derlenecektir.
4) Ödül alan eserler satın alınmış olup Mehmet Enis ŞENSEVER özel koleksiyonunda ve Osman İnci Müzesi arşivinde kayıt altına alınmış olacaktır. Sergilenen eserler formda belirtilen satış bedeli üzerinden satın alınabilir. Eser sahibinin hesap numarasına bu bedel yatırılacaktır. Yapıtın ederi, başarı ödülü olan 1.500 TL nin üzerinde olmayacaktır.
IV – YAPITLARIN DEĞERLENDİRMESİ
1) Eser sahiplerinin teknik yeterliliğini ve çizgisel gelişimini görmek için, yarışma başvurusu ile birlikte 5 çalışma örneğini e-posta ile info@osmanincimuzesi.com adresine gönderilecektir. Bu bir ön eleme olmayıp, tamamen katılımcıları tanımak açısından istenmektedir.
2) Katılım formu, e-posta ile katılımcıların TR 75 0006 4000 0011 3010 0677 39 Mehmet Enis Şensever hesabına 50 TL katılım ücreti yatırılarak, I. Mehmet Enis Şensever Desen Yarışması notu düşülecek, dekontları info@osmanincimuzesi.com e–posta adresine gönderilecektir.
V – KATILIM KOŞULLARI
1) Teknik, kullanılan araç ve gereç konusunda her hangi bir sınırlama yoktur. Her türlü çizim araçları kullanılabilir. Ancak çalışma yüzeyi olarak kağıt ve türevleri kabul edilecektir.
2) Yapıtlar daha önce herhangi bir yarışmaya katılmış ve ödül almamış olacaktır.
3) Her yarışmacı bir eserle katılabilir.
4) Yapıtların kısa kenarı 35 cm’den az, uzun kenarı 50 cm’den uzun olmayacaktır.
5) Yapıtlar 5 cm paspartulu olacak, örneğin paspartu ile 45×60 cm demektir. Eseri muhafaza etmek için 45×60 cm ebatlarında iki karton kesilecektir. Biri arka yüze üst kenardan yapıştırılacak, diğeri ise ön yüze serbest olarak konacaktır. 35×50 cm olan çalışmanızı kenarlarından 1 cm geniş tutarak çalışınız. Çünkü bu 1 cm paspartu konulduğunda arkada kalacaktır.
6) Eserler cam ve çerçevesiz olarak yollanacaktır.
7) Esere ait katılım formu ve teknik bilgiler, arka kartona etiket olarak yapıştırılacaktır. Teknik olarak kara kalem, füzen, sangin, tükenmez ya da mürekkepli kalem, tarama ucu vs. belirtilecektir.
8) Havalı (pıt pıt tabir edilen) ambalaj ile paketlenip üzerine, gönderenin adı,soyadı ve açık adresi başa yazılacak, alt kısımda ise okunaklı bir yazı ile eserin teslim edileceği adres
belirtilecektir.
9) Sergilenen ve elenen eserler “karşı ödemeli” olarak PTT kargo ile iade edilecektir. Edirne ilinde veya yakın yerleşimlerde olanlar sergileme sonrası 15 gün içinde elden teslim almak zorundadırlar. Bu süre içinde alınmayan eserlerden Osman İnci Müzesi sorumlu olmayacaktır. Katılımcılar başvuru formunda elden ya da kargo ile alacaklarını belirtmiş olmalıdır.
VI – ÖDÜL TÖRENİ VE SERGİLEME
1) Yarışmacılar 10 Şubat / 10 Mart 2020 tarihleri arasında e-posta ile 5 çalışma görselini ve katılım dekontunu yollayacaktır. Kontrol edildikten sonra katılım formu e-posta adresinize gönderilecektir. Bu form doldurulup Osman İnci Müzesi e-posta adresine gönderilecektir.
2) Eserler, 15 Mart / 15 Nisan 2020 tarihlerinde kargo ile Osman İnci Müzesi adresine yollanacaktır.
3) Seçici jüri üyeleri belirlenen bir tarihte eleme ve değerlendirmeleri yapacaktır.
4) 9 Mayıs 2020 tarihinde ödül töreni ve sergi açılışı yapılacaktır.
5) Ödül alan ve sergilemeye değer bulunan eserler 9 Mayıs / 19 Mayıs 2020 tarihleri arasında sergilenecektir.
Mehmet Enis ŞENSEVER
I. Desen Yarışması
Yarışma Merkezi: Osman İnci Müzesi Sanat Galerisi Karaağaç Mahallesi 3. Çayır Sokak. No: 18 Merkez / Edirne
KATILIM FORMU
Adı Soyadı:……………………………………………………………….
Doğum Yeri ve Yılı:………………………………………………………
Adres:………………………………………………………………………
Okuduğu veya Çalıştığı Üniversite:…………………………………
Lisans ve Lisansüstü Oduğunuzu Belirtiniz:………………………..
………………………………………………………………………………
Kargo ya da Elden Teslim:……………………………………………..
TEKNİK BİLGİLER
Eserin Adı:…………………………………………………………………………..
Eserin Tekniği:………………………………………………………………………
Eserin Boyutları:…………………………………………………………………….
Eserin ederi:………………………………………………………………………….
Katılım Formunu bu linkten İndirebilirsiniz. Katılım Formu